GÖĞÜS DUVARI DEFORMİTELERİ

Göğüs Duvarı Deformiteleri (Pectus Deformiteleri) Nelerdir, Nasıl Oluşur?

 

Göğüs duvarı kaburgalarının ön ve yandan normal görüntüsü aşağıdaki şekildedir.

Kaburgaların kıkırdak kısımlarında doğumsal bozukluk sonucu göğüs kemiği öne doğru çıkabilir (güvercin göğsü – pectuscarinatum) veya içe doğru çökebilir (pectusexcavatum – kunduracı göğsü). Çocuklar büyüdükçe bu durum daha da belirgin hale gelir (Resim 2). Genellikle organik bir bozukluk yaratmaz. Ancak, psikolojik olarak çocuğun gelişiminde zararı olabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Cerrahi girişimler ile bu anomalinin düzeltilmesi yöntemi dışında bir tedavi seçeneği mevcut değildir. Hastanın opere edilip edilmemesi genellikle estetik kaygılarla ilgilidir.

 

Neden Ameliyat Olmam Gerekiyor?

 

Eğer estetik sebeplerle çocuğun ya da erişkinin psikolojik sorunları olmuş veya olacağı düşünülüyor ise ameliyat olması önerilebilir.

Pektus Excavatum hastasının Pre-op. ve Post-op. görüntüleri

 

Bu hastalığa Eşlik Eden Durumlar Olabilir mi?

 

Vücudun diğer yerlerinde anomaliler görülebilirse de bu durum son derece nadirdir. Aşağıdaki resimde Resim 2’de görülen hastanın el ve ayak parmaklarındaki yapışıklıklar görülmektedir.

Göğüs duvarı deformitelerinde estetik sebeplerle çocuğun ya da erişkinin psikolojik sorunları olmuş veya olacağı düşünülüyor ise ameliyat olması önerilebilir.

 

Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

 

2 ana ameliyat yöntemi vardır:

  1. Açık Ameliyat: Göğüs kemiği üzerine yaklaşık 5-6 cm kesi yapılır. Her iki taraftaki kaburgaların alt kısımlarından kıkırdaklardan 5 tanesi çıkartılır. göğüs kemiğinden küçük bir parça çıkartılarak kemik tekrar çelik tellerle dikilir. Göğüs kemiği altına kemiği yükseltmek için bir bar (metal parça) konulur ve işlem sonlandırılır. Metal bar 6 ay ile 3 yıl arasında tekrar çıkartılır.
  2. Kapalı Ameliyat (Nuss Yöntemi): Endoskopik olarak göğüs boşluğuna girilir. Önceden hazırlanmış uzun metal bar göğüs kemiği altına yerleştirilir ve bozukluk düzeltilir.

 

Ameliyatın Riskleri Nelerdir?

 

Ameliyat sonrası ağrı, konulan metal barların yer değiştirmesi, barların kalp veya büyük damarlara batması sonucu kanama, açık operasyon uygulaması, deformitenin belli bir süre sonra tekrar etmesi gibi riskler mevcuttur.

 

Ameliyat İçin Kaç Gün Hastanede Kalmalıyım?

 

Ortalama olarak hastane kalışı 2-4 gün arasında değişir.

× Whatsapp