AKCİĞER METASTAZLARI

AKCİĞERE METASTAZ YAPAN TÜMÖRLERDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Akciğere metastaz yapan tümörlerin tedavisi, Metastatik lezyonun nerede olduğu, metastaz sayısı, hastanın genel durumu ve metastaza neden olan tümörün tamamen ya da kısmen tedavi edilip edilmediğine bağlı olarak değişmektedir.

Çoğu hastada ameliyat mümkün olmadığından metastazlarda genellikle kemoterapi kullanılır.

Bazı nadir durumlarda radyoterapi de gerekli olabilir.

AKCİĞER METASTAZI İÇİN NEDEN AMELİYATA İHTİYACIM VAR?

Akciğer metastazlarının tedavisinde cerrahi her zaman ilk seçenek olmalıdır, çünkü metastatik kitlelerin tamamen çıkarılması ve geride metastatik kitle kalmaması çoğu zaman tam bir iyileşme sağlar.

Onkoloji uzmanları ile göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahisi uzmanları ameliyat kararını birlikte vermelidir.

Akciğer metastazı olan hastalar hangi hastalara ameliyat edilir?

Metastaz yapan kanser tamamen tedavi edilmelidir (ameliyat, ilaç veya radyoterapi ile). Tedaviyi yapan doktor, birincil kanserin artık vücutta mevcut olmadığını belirtmelidir (örneğin, meme kanseri nedeniyle ameliyat veya kemoterapi gören bir hasta).

Akciğer dışında vücudun herhangi bir yerinde metastaz olmamalıdır.
Hastanın solunum fonksiyonlarının ameliyat için yeterli düzeyde olması gerekmektedir.
Akciğerdeki metastazlar temizlendikten sonra sağlıklı bir yaşam için yeterli akciğer dokusunun oluşması gerekir.

Bunların dışında tümörün türü, ilk kanserin ortaya çıkmasından metastazın ortaya çıkışına kadar geçen sürenin uzunluğu veya kısalığı, hastanın genel durumuna ilişkin parametreler de ameliyat kararının verilmesinde diğer önemli faktörlerdir.

Uluslararası kaynaklar akciğer metastazlarının mümkün olduğu kadar uzun süre cerrahi olarak çıkarılmasını önermektedir. Hastalıksız hayatta kalma süresinin medikal tedavi alan hastalara göre çok daha iyi olduğu gösterilmiştir.

Ameliyat kararı mutlaka onkoloji uzmanı ya da onkoloji konseyinin onayı ile verilmelidir!

CERRAHİ YÖNTEMLER NELERDİR?

 

  • Sadece metastatik kitlenin çıkarılması, Lobun
    segmentinin çıkarılması veya Akciğerin tamamının çıkarılması (çok nadir) meydana gelebilir. Metastazların açık yöntemle eksizyonu tercih edilir. Kapalı (VATS) yöntemle çok küçük metastazların görülmeyebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle metastaz ameliyatlarında çoğunlukla açık yöntem kullanılmaktadır.

 

Meme Kanseri'nin Akciğer Metastazları
Meme Kanserinin Akciğer Metastazları

AMELİYATIN RİSKLERİ NELERDİR?

 

  1. Akciğerden uzun süreli
  2. hava kaçağı,
  3. Kanama,
  4. Narkoz alınmasına bağlı riskler (kalp krizi geçirmek, pıhtının damarı tıkaması gibi) ve
  5. Enfeksiyon riskler arasındadır.

 

Ameliyat İçin Hastanede Kaç Gün Kalmalıyım?

Ameliyatın ortalama hastanede kalış süresi 1-2 gündür. 

 

Operasyon nasıl gerçekleştirilir?

Metastaz ameliyatlarında önerilen yöntem açık teknik yani torakotomidir. Kapalı teknikte ise ancak akciğer dokusunun manuel muayenesi ile tespit edilebilecek küçük metastatik lezyonların tespit edilme ihtimali sınırlı olduğundan bazı metastazlar fark edilmeyebilir. Bu nedenle akciğer dokusu kaburgaların arasından manuel olarak açılarak incelenir. Tespit edilen tüm nodüller zımba, lazer veya koter ile tek tek çıkarılarak oluşan defektler kapatılır. İşlem tamamlandığında geride metastaz kalmadığından emin olunduktan sonra akciğerlerde hava kaçağı olup olmadığı kontrol edilir, dren konulur ve yara anatomik plana uygun olarak kapatılır. 

 

Ameliyat Sonrası Radyoterapiye veya Kemoterapiye İhtiyacım Olacak mı?

Patoloji sonucuna ve metastazın tamamen çıkarılıp çıkarılmamasına bağlı olarak cerrahi tedaviye ek olarak kemoterapi ve/veya radyoterapi de uygulanabilir.

× Whatsapp