TORASİK OUTLET

Torasik Outlet Sendromu fizik muayene bulgularının yanı sıra, tomografi ve MR gibi filmler ve EMG gibi sinir ileti hızlarının ölçümleri ile teşhis edilir.

 

Torasik Outlet Sendromu Nedir?

 

Torasik outlet sendromu torasik çıkış sendromu olarakta isimlendirilir. Özellikle göğüs kafesi bölgesi üst kısmında boyun bölgesi ile birleşik olan alanda birinci kaburganın clavicula dediğimiz köprücük kemiği ile bulunduğu anatomide sinirlerin ve o bölgede bulunan damarların sıkışması sonucu ortaya çıkan bir sendromdur. Bu sendromun oluşmasının ana sebebi oradaki damarların ve sinirlerin ayrı ayrı veya birlikte sıkışmasıdır. Çeşitli bulgular ile kendini gösterir. Bunun sebepleri nedir diye değerlendirirsek bu doğuştan meydana gelen bazı konjenital yapısal bozukluklar bazen de sadece çok aşırı ağırlık kaldırmaya bağlı olarak  fibroz bantların o bölgede ki damar ve sinirleri sıkıştırması ile ortaya çıkar.

 

Torasik outlet sendromu belirtileri nelerdir?

 

  • Omuz veya kolda ağrı,
  • Elde uyuşma veya morarma
  • Bir elin diğerinden soğuk olması gibi durumların oluşmasına Torasik Outlet Sendromu adı verilir.
  • Genellikle birinci kaburganın yer aldığı bir dizi olaylara bağlı olarak oluşurlar.
  • Bu bölgedeki doğumsal bant şeklinde sert yapılar, anormal bir kaburga veya travma bu hastalığa sebep  olabilir.

 

Torasik outlet sendromu nasıl teşhis edilir?

 

Torasik outlet sendromu teşhisi fizik muayene bulgularının yanı sıra, tomografi ve MR gibi filmler ve EMG gibi sinir ileti hızlarının ölçümleri ile teşhis edilirler.

 

Torasik outlet sendromu (TOS) muayenesi nasıl yapılır?

 

TOS Muayene Şekilleri

 

 

Torasik outlet sendromu (TOS) tanısı için aşağıdaki yöntemler kullanılır.

 

A – Adson testinde hasta başını lezyonlu tarafa çevirir, boyun gergindir ve derin bir inspirasyon yaptırılır. Radikal nabızdaki azalma ya da kaybolma, kostoklavikular alanda kompresyonu düşündürür. Bu test, hasta başının lezyonlu olmayan tarafa da çevrilerek yapılması şeklinde modifiye edilmiştir.

B – Halsted testinde (kostoklaviküler test, askeri pozisyon testi) hasta omuzlarını arkaya doğru gerer. Bu manevra, kostoklaviküler mesafeyi daraltır. Radikal nabızda azalma ya da kaybolma testin pozitif olduğunu gösterir.

C – Wright’in tanımladığı hiperabduksiyon testinde, omuz hiperabduksiyona, dirsek 180 derece fleksiyona getirilir. Elde ve kolda semptomların ortaya çıkışı testin pozitif olduğunu gösterir.

D – Roos testi (EAST – elevated arm stress test), hastalıklı kola 90 derece omuzdan abduksiyon ve eksternal rotasyon yaptırılır. Hastaya 3 dakika süreyle elini açıp kapaması söylenir. Semptomların ortaya çıkması testin pozitif olduğunu gösterir.

 

Torasik outlet sendromu tedavi yöntemleri nelerdir?

 

Torasik outlet sendromu tedavisi bazı fizik tedavi egzersizleri ve sinir yapılarını kuvvetlendiren, damar içinde kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar kullanılır. Bunlardan yeterli yanıt alınamadığı durumlarda ise cerrahi yöntem yani torasik outlet sendromu ameliyatı seçeneği değerlendirilir.

Göğüs kafesi üst bölümünde genellikle birinci kaburganın içinde olduğu patoloji durumların düzeltilmesi için Torasik Outlet Sendromu ameliyatı uygulanır.

 

Torasik outlet sendromu ameliyat neden olmam gerekiyor?

 

Göğüs kafesi üst bölümünde genellikle birinci kaburganın içinde olduğu patoloji durumların düzeltilmesi için bu ameliyat uygulanır.

 

Torasik outlet sendromu ameliyatı yöntemleri nelerdir?

 

Ameliyatta boyun üst bölgesinde sıkışmaya sebep olan bantlar serbestleştirilir ve birinci kaburga çıkartılması işlemi yapılır. Bunun için ya koltuk altından yapılan bir kesi ya da köprücük kemiğinin üzerinden yapılan bir kesi kullanılır.

 

Torasik outlet sendromu ameliyatı riskleri nelerdir?

 

Damar ve sinirlerde oluşabilecek yaralanmalar görülebilir. Hastalığın nüks etmesi de söz konusu olabilir. Tecrübeli bir cerrahi ekip ve daha önce pek çok kez torasik outlet sendromu ameliyatını yapan tecrübeli doktorlar

tarafından gerçekleştirilecek operasyonlardan sonra risk oranı son derece düşüktür.

 

Torasik outlet sendromu ameliyatı sonrası kaç gün hastanede kalmalıyım?

 

Genellikle 3 gün hastane yatışı yeterli olmaktadır.

× Whatsapp